Mera demek ne demek?
Mera; Hayvanların otlatılması ve otlarının kullanılması için ayrılmış veya eski çağlardan beri bu amaçla kullanılan yerlerdir. Meralar, kamu malı statüsünde olup, köyde yaşayan çiftçilere otlatma amacıyla tahsis edilen devlet arazileridir.
Özel mera ne demektir?
Özel meralar: Gerçek ve tüzel kişilere ait meralardır.
Mera nerede olur?
📌Çobanlık ağırlıklı olarak nerede uygulanır? Örnekler arasında Türkiye’nin Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu meraları bulunur. Sığır meraları: Bunlar koyun meralarından daha yoğun ve uzun otlara sahip meralardır ve genellikle sığırlar tarafından kullanılır. Bu meralar genellikle yılın bir bölümünde nemli olan Doğu Anadolu gibi bölgelerde bulunur.
Mera kime aittir?
4- 4342 sayılı Otlatma Kanunu’nun 4. maddesinde: “Mera, mera ve kışlakları kullanma hakkı bir veya birden fazla köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.” hükmü yer almakta olup, fazla meraların kiralanması İl Otlatma Komisyonunun yetkisindedir.
Bir yerin mera olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mera, yaylak ve kışlak olarak ayrılmış ve işaretlenmiş yerlerin haritalarının birer örneği yetkili tapu dairesine gönderilir. Kadastroya tabi yerler Kadastro Kanununun 16 ncı maddesinin (B) fıkrası gereğince oluşturulan özel sicile kaydedilir.
Mera nasıl alınır?
Mera satın almak için, Maliye Bakanlığı (devlet arazisi) adına tapu siciline tescil edilmesi gerekir. Bu tescil olmadan mera satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, tahsis amacı değiştirilmediği sürece meraların başka amaçlarla kullanılmasını yasaklamaktadır.
Çayır ve mera nedir?
Çayırlar genellikle biçilerek kullanılan yem alanlarıdır ve otlaklar otlatılarak kullanılır. Çayırlar genellikle düz, alçak alanlarda gelişirken, otlaklar daha dik yamaçlarda gelişir.
Denizde mera ne demek?
Küçük balıkların çok olduğu yerler Küçük balıkları korumak için en uygun yerler, çukurluk ve çıkıntıların olduğu kayalık ve geniş alanlardır. Çukurluk ve çıkıntıların olduğu geniş yerlerin örnekleri: gemi batıkları veya su üzerindeki platformlardır. Bu nedenle, mera, kayalık alan ve gemi batığı fikirleri aynı anda akla gelir.
Mera ıslahı ne demek?
Çayır ve mera ıslahı, meralardan mümkün olan en yüksek verimi almak ve elde edilen kaba yemin kalitesini yükseltmek amacıyla yapılan tüm önlemleri ifade eder.
Mera doğal mı?
Literatürde mera, kısa otların ve benzeri bitkilerin yetiştiği ve yeraltı su seviyesinin düşük olduğu verimsiz arazi olarak tanımlanmaktadır. Meralar düz veya hafif engebeli, doğal veya geri kazanılmış arazi olabilir.
Muhtar köy merasını satabilir mi?
Bu nedenle, tapu sicilinde belediye ve köy tüzel kişileri adına kayıtlı meralar, kural olarak, Mera Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın, sahiplerinin özel hukuk hükümlerine göre serbestçe tasarruf edebilecekleri özel meralardır.
Mera yasası nedir?
Köy veya belde sınırları içinde arazi sahibi olup tahsis kararına dahil olmayan çiftçi aileler, o köy veya beldeye tahsis edilen mera, otlak ve kışlaklardan yararlanamazlar. Bulundukları yerden ayrılıp başka bir yere yerleşen çiftçi aileler sosyal yardımlardan yararlanma haklarını kaybederler.
Köy merasını kimler kullanabilir?
Böylece devlet, Anayasa’nın 45. maddesinde belirtilen meraların kötüye kullanılmasını ve tahribini önleme yükümlülüğünü yerine getirmiştir. Suçun mağduru, mera kullanma hakkına sahip olan herkestir. Merayı kullanma hakkına sahip olan köyün tüzel kişiliği ve meranın sahibi olan Maliye Bakanlığı da suçtan zarar görenlerdir.
Mera tapu olur mu?
Mera satılacak mı? Meraların edinilebilmesi için Maliye Bakanlığı adına tapuya tescil edilmesi (devlet malı) gerekmektedir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, tahsis amacı değiştirilmediği sürece meraların başka amaçlarla kullanılmasını yasaklamaktadır.
Mera kiralanır mı?
2) Mera, çayır, kışlak, çayır ve meraların hukuki ve kullanım durumları 4342 sayılı Mera Kanununun 4 üncü maddesinde düzenlenmiş olup, bu alanlar özel mülkiyete konu olamaz ve amacı dışında kullanılamaz, zamanaşımı uygulanamaz ve sınırları daraltılamaz. Ancak, kullanma hakkı kiraya verilebilir.
Bir yerin mera olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Mera, yaylak ve kışlak olarak ayrılmış ve işaretlenmiş yerlerin haritalarının birer örneği yetkili tapu dairesine gönderilir. Kadastroya tabi yerler Kadastro Kanununun 16 ncı maddesinin (B) fıkrası gereğince oluşturulan özel sicile kaydedilir.
Mera cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nun 154. maddesine göre söğüt süren/ekinen kişilere 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Daha önce mahkûmiyet yoksa ve zarar tazmin edilirse, hükmün açıklanmasının geri bırakılması (Hagb) kararı bir defaya mahsus verilebilir.